14 Mayıs 2013 Salı

ATALET.....( 1 )

                                  Birçok plan yaptınız, yapacaklarınız kağıda yazdınız ve tamam dediniz, bunları yarından itibaren başlayacağınıza dair kendinize söz verdiniz. Ama bir türlü başlayamadınız, her zaman sudan sebeplerle ertelediniz, hatta hiç işiniz yoksa bile o gün yapmak istemediniz. Nereden başlasam nasıl yapsam diye diye bir türlü başlayamadınız,ertelediniz ertelediniz ertelediniz...  Belki bunu yapan çoğu insan gibi sizde o durağanlığı yani ATALET'i yaşıyorsunuz.  Peki nedir bu ATALET.  Ataletin kelime anlamı " harekete geçmeme " dir. Bu sizi bir şeylerin engellediği anlamda  harekete geçmeme değil, yukarıda bahsettiğim gibi erteleme , o gün yapmak istememe veya bahaneler bularak yapmak istediklerinizi bir türlü gerçekleştirememe durumudur. Bu durumun sebepleri nelerdir, çeşitleri var mıdır ve bu durumlardan nasıl kurtalabiliriz.
ataletin nedenleri
ATALET

                 Kilolu insanların en çok yapmak istedikleri şeylerden biri zayıflamaya çalışmaktır. Her pazartesi diyete başlarlar ve pazartesi akşamı diyet sona ermiştir. Halbuki kişi hayallerini kurmuştur, zayıf olunca sağlıklı olacağını daha iyi bir görünüşe sahip olup bu görünüşün ona şimdiki görünüşünden daha mutluluk vereceğini biliyordur zayıflamayı da çok çok istiyordur ama bir türlü devamını getiremiyordur diyetin. İşte bu durumu yapan da kişideki atalet yani harekete geçme duygusunun olmamasıdır. Zayıflama her şişman insanın istediği bir şeydir, bu en çok gerçekleşmesi istenen ama çok az kişinin harekete geçerek gerçekleştirdiği bir şeydir. Bu örnekleri zayıflama değilde başka olaylar için de kullanabiliriz. Yine en çok karşılaştığımız örneklerden biriside üniversite sınavlarına hazırlanan bir öğrencinin ataleti. Öğrencinin çok istediği bir bölüm vardır, o bölümle ilgili hayalleri geleceği vardır, o bölümü kazanırsa ne kadar mutlu olacaktır ama bir türlü o çalışmayı yapamaz. Örnekleri daha da çoğaltabiliriz. Asıl anlamaya çalışacağımız şey bizi bu derece esir alan ataletin sebepleridir. Ataletin insanda en çok iki nedeni vardır.


       1) İnsanın aşmaya çalıştığı o çok zor neden : İç etkenler
       2) Ve kendisinin dışında uğraşmaya çalıştığı neden : Dış etkenler


Bu iki maddede de insan bir şeylerle uğraşmaktadır ve ikisi de atalete en çok neden olan etkenlerdir. Peki bu iç ve dış etkenler nasıl olur bir de onu irdeleyelim.


İç etkenler ; hani derler ya düşmanından değil de dostundan kork diye, insanı hep içindeki kişi vurur. İşte iç etkenlerde aynen buna benzer, insan gerçekleştirmek istediğini hayal eder, hayallerinde yaşamıştır o çok istediği şeyi ve çok mutlu olur ama o atalet eylemi daha ağır gelir, hayal kurmak o kadar rahattırki onun için artık belli bir süre sonra sadece hayal kuruyor olarak bulur kendini ve harekete geçmek aklına bile gelmez. Kişinin kendi özelliği de bu iç etkenlerdendir. Sürekli tembelliğe alışmış veya alıştırılmıştır. Onun için tembelliği aşmak çok zor olur ama üzerindeki ataleti yenmek için ilk olayı bu tembellikten kurtulmak olacaktır. Ataleti olan ve bu ataleti kendi kötü düşüncelerinden kaynaklanan kişiler ilk önce bu duygularından kurtulmalıdır. Burada kendini motive edecek olayları,davranışları, kişileri bulmalıdır. İç etkenlere sahip olan birinde en çok olan özelliklerden birisi de ertelemek daha sonra harekete geçmek istemesidir, ama bu harekete geçme bir türlü gelmeyecektir onun için çünkü kişi atalet içerisindedir ve işlerini sürekli erteleyecektir. Bir diğer iç etken ise bir türlü başarıyı sağlayamamadır. Kişi ataletini az da olsa yenmiştir harekete geçmiştir ama bir türlü istediği başarıyı sağlayamamıştır. Bu kişide bir süre sonra olumsuz düşüncelere, kendine olan güveninin azalmasına ve en sonunda da atalete sebep olmaktadır. Saydığımız bu iç etkenler daha çok insanlardaki genel özelliklerdir fakat buna yaşadığı topluma göre düşünce yapısı, inancı, ahlaki değerleri de engel olabilmektedir. 

Dış etkenler ;  adı üzerinde, insanın kendisiyle ilgisi olmayan ama kendisinde atalet eylemini yaratan bir etkendir dış etkenler. Dış etkenlerin oluşmasına neden olan en büyük olayların başında para  ve zaman sorunu gelir, kişi gerçekleştirmek istenilen olaya ya zamanını tam anlamıyla veremez ya da parasal imkanı tam değildir. Bu da zamanla insanda harekete geçmeyi engelleyecektir. Hep insanın kendisi üzerindeki iç ve dış etkenlerini anlattığımız için dış etkenlere neden olacak önemli bir özellikte kültürel nedenlerdir. Kişi ailesinin veya büyüdüğü çevrenin vermiş olduğu baskıyla hayalini gerçekleştiremez vebu da hayalinin gerçekleştirmesine neden olan dış etkenlerden biridir.

    Hayal kurmadan yaşayan insan amacı olmayan insandır. Gerçekleşse de gerçekleşemese de kişi hayalsiz yaşayamaz. Sizde gerçekleşebilecek ve gerçekleşmesi için uğraşacağınız hayallerinizin önündeki ataletin sebepleri olan İç ve Dış etkenlerinizi bir kağıda yazın ve onların önündeki engelleri nasıl kaldırabileceğinizin planları yapın. Daha sonraki yazılarımızda Ataletin neden olduğu durumları ve ataletten nasıl kurtulup hayallerimize giden yoldaki engelleri nasıl kaldırabiliriz onları anlatacağız. Görüşmek dileğiyle.... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ETKİ TEPKİ YASASI

                 Herkesin bildiği o meşhur yasa ; Newton'un 3. yasası. Etki-Tepki yasası, Her kuvvete karşılık, her zaman eşit ve ters b...