10 Mayıs 2013 Cuma

Kendinizi 5 yıl sonra nerede ve nasıl görmek istersiniz ?

     

              Yıllar önce dersanede herhangi bir dersi işlerken derse rehberlik hocası girdi, öğrencilerle bir şeyler konuşmak için öğretmenden izin istedi. Tabi biz ne konuşacağını az çok biliyorduk, her zamanki gibi bizlere öğütler verecek azimli kararlı olmamızı isteyecek, bizlere tavsiyelerde bulunacaktı, dediğim gibi de konuşmalar sürerken o beni çok etkileyen soruyu sordu , hatta bizlere öğüt amaçlı olarakta cevapladı. Sorusu, bundan 5 sene sonra nerede olmak istiyorsunuz ? Ama asıl bizlere tavsiye amaçlı söylediği cevap beni derinden etkilemişti " 5 sene sonra ben burada olmak istemiyordum dediğinizde çoğu şey için çok geç olabilir ". Dersanede çalışkan öğrencilerdik, gençtik delidoluyduk, rehberlik hocasına biraz nazımız da vardı, o da bizi severdi ama anlattıklarını açıkçası çoğu zaman kendimizce es geçerdik. Herhalde şımarıklığımızın sebebi de birazda bunun içindi ama o soru beni derinden etkilemişti. Genelde hocalarımı unuturum ama aradan geçen tam 12 senede ne o dersi unuttum ne de o çok sevdiğim rehberlik hocamın dediklerini ve her dönem kendime bunu soruyorum, acaba 5 sene sonra nerede ve ne yapıyor olacağım diye. Her dönem diyorum ama bu 5 senede bir diye yanlış anlaşılmasın, bu hayatın belirli dönüm noktaları olabilir, örnek verecek olursam; mesela üniversiteyi kazandınız başka şehire gittiniz , üniversiteyi bitirdiniz iş hayatına atıldınız başka şehirde ya da başka bir ülkede gibi.
                
dönüm noktası
Dönüm noktası


                               Gelgelelim o sorudan sonra neler yaptığıma. Rehberlik hocamızı çok severdik, ne kadar şımarıkta olsak çalışkan uslu öğrencilerdik, onun için o da bizi çok severdi. Belki anlattıkları bir çok şeyi unuttum ama o sorduğu soru ve cevabı hiç unutmadım. O sene üniversite sınavlarında hedefim tıp fakültesiydi ama şu gerçeği de söylemem gerekirse tıp fakültesi benim değil ailemin istediği bir bölümmüş gibi geliyor, yani onu okumaya kalksam rahat 10 senemi alırdı diyorum. Üniversite sınavlarında güzel bir puan çektim ama  istediğim yer tıp fakültesiydi ve olmayınca bir daha hazırlanmak istedim, bir sene sonra başka dersane başka hocalar başka çevreler olsa gerek puanımda az bir değişiklik oldu. Tabi yine tıp fakültesi olmadı ama yine de iyi bir bölüme gidebiliyordum. Tercihler yapıldı artık başka bir şehir ve çok bilmediğim bir bölüm beni bekliyordu. Hayatımın ilk dönüm noktası diyebileceğim olay bu olsa gerek, lisede alan seçmeyi saymazsak. Üniversitede bölümümle ilgili araştırmaları okurken yaptım yani bir bakıma Kervanı yolda düzdüm. Bu aşamada yine aklıma dersanem ve rehberlik hocam geldi bende bölümle ilgili bende olmayan ve olması gerekenleri sıraladım ve bunu bir zamana yaydım , tabi bir çoğunu yapma fırsatım oldu ama yinede yapamadıklarım yok değil. Bilmediğim yabancısı olduğum bir bölüm olmasından mı aklım hala tıp fakültesinde olmasından mı bilinmez ama biraz rötarlı bitirdim ama zor olmasına rağmen yine de bitirdim. Hayatımın ikinci dönüm noktası eşimle tanışmam ve okulumu bitirip iş hayatına atılmak oldu. Okuduğum ve büyüdüğüm şehir endüstriyel anlamda yeterli bir yer olmadığından işlerim hep başka şehirlerde oldu. Üniversite mezunları çoğalınca rekabet piyasası da arttı haliyle. En büyük engel askerlikti benim için, bir dönüm noktamda burada oldu diyebilirim askerden sonra artık şantiyelerde çalışmak istemediğimden yine bir plan yaptım hem çalıştım hemde sınava hazırlanıp Kayseriye atandım. Tabi en son dönüm noktam evlenmek oldu ve gerçekten sabit bir yerde işimin olması aile yaşantısı için olmazsa olmaz diyorum. İstediğim yerde miyim ? diye kendi kendime soruyorum, şunu söyleyeyim insanların tüketimi ve istekleri bitmez ama aynı rehberlik hocamın 12 sene öncesinde dediği gibi 5 yıl sonra burada olmak istemiyordum dediğimde çok geç olmaması için olmayacak hayaller kurup saçma sapan işler yapmak yerine gerçekçi ve yerinde kuracağımız hayallere kendimizi verirsek ve şükretme erdemini yaparsak bence nereden olursak olalım orada mutlu ve huzurlu olacağımıza inanıyorum.
                    Evet rehberlik hocamız o soruyu soralı tam 12 sene oldu ve ben hayatımda 2-3 kere dönüm noktası yaşadım, bunlar benim dönüm noktalarım,  İlköğretimi , liseyi okuduğum dersaneye gittiğim şehir farklı , üniversiteyi okuduğum şehir farklı , iş hayatına atıldığım şehirler farklıydı, sizin dönüm noktalarınız daha farklı olabilir.. Benim dönüm noktalarımda daha çok üniversite, iş ve eş hayatında oldu. Bazı dönüm noktaları kendi isteğimize bağlı olmayarak gerçekleşebilir ama bir çok dönüm noktasını da kendimiz seçeriz. Yaşantınızı, hayallerinizi, yapmak istediklerinizi ve olabilecek dönüm noktarınızı düşünüp kendinize gerçekçi olarak sormanızı istiyorum.

5 yıl sonra kendimi nerede ve nasıl görmek istiyorum?
                 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ETKİ TEPKİ YASASI

                 Herkesin bildiği o meşhur yasa ; Newton'un 3. yasası. Etki-Tepki yasası, Her kuvvete karşılık, her zaman eşit ve ters b...